29 December 2010

HADITH ASSIGNMENT FOR KAK LONG & KAK NGAH

Anak-anak saya suka melukis dan menggunakan komputer. Baik kak long dan kak ngah, Khalil dan Solehah juga sudah menunjukkan minat yang serupa. Kebanyakan masa mereka terutama di musim cuti persekolahan, banyak dihabiskan di depan komputer. Melukis menggunakan paintbrush, bermain game dan adakalanya menulis untuk blog.

Sebagai ibu, ada ketikanya, timbul perasaan kurang selesa di hati dengan kecenderungan mereka. Akan tetapi, apabila memikirkan ruang rumah di UK ini yang keluasannya agak terhad, dengan kebanyakan masa anak-anak di rumah, terutama dalam cuaca dingin yang terlalu menggigit, ia memberi satu cabaran kepada diri saya untuk lebih kreatif.

Kecenderungan yang ada harus di'manipulasi' sebaiknya. Bakat melukis yang ditunjukkan juga mesti disalurkan kepada pengisian yang lebih bermakna. Berisi dan memberi manfaat buat mereka.

Justeru itu, hasil perbincangan bersama suami, juga sebagai galakan kepada anak-anak untuk menyintai sunnah Nabi, saya telah memberikan satu tugasan kepada anakanda kak long dan kak ngah untuk menulis satu cerita dengan menjadikan potongan hadis pendek yang telah mereka hafal sebagai asas penceritaan.

Saya kongsikan hasil tugasan mereka. Semoga ada manfaatnya buat kita semua, InsyaALLAH.



KAK LONG'S : ALLAH IS BEAUTIFUL AND HE LOVES BEAUTY.

There was a girl called Diana. Diana was kind, nice and beautiful but a very messy little girl.

One morning, she ran down the stairs for breakfast, “Good morning, Ummi!” She smiled. “What’s for breakfast?”

Her mum answered, “Good morning, Diana. You are looking as cheerful as normal. We’re having cereal and milk.”

Diana ate all her food and once she finished she washed her plate. She went upstairs to get her laptop. Her room was all messy, she had not tidy up the bed and toys were all over the floor!

"I’ll clean it up later.." Diana thought and ran downstairs.

When her mum went upstairs to see Diana’s room, she was surprised. Her room was messier than before.

"It’s time.." Diana’s mum thought. She went downstairs with a calm face.

“Diana, what are you doing?” Her mum asked, calmly.

Diana looked at her and said, “I'm playing a game: It Girl, on Facebook. Why, Ummi?” She asked.

Her mum grabbed her hand and brought her upstairs to her room. Diana was surprised. She had forgotten all about her room while she was playing.

“I'm sorry, Ummi. I didn’t mean to…”

Her mum smiled. Diana was confused, indeed.

“It’s time for me to teach you one hadeeth. Rasulullah Sallallhu'alaihi wasallam, said : Innallaha jamilun yuhibbul jamal, Allah is beautiful and…he loves beauty. It means he loves it when your room is tidy and not be a garbage bin. You don't want your room to be a garbage bin, do you ?”

“No, Ummi. Definitely not!”

“So...?”

Diana ran inside and cleaned her room. “Alhamdulillah. It looks much better, isn’t it?” Her mum smiled.

Diana nodded.

“Dad is coming home soon so you better vacuum the living room.” Diana nodded again and ran downstairs to vacuum the living room. She smiled and said :

“Thank you Allah for showing me the right path.”


KAK NGAH'S : ALWAYS BE TRUTHFUL

One bright sunny morning, Khalid and his sister Anisa were playing in the living room. As it was month of Ramadhan, their mother told them to fast.

“But mum! We are only little children. And we don't know how to..” Cried Khalid.

“Yes Khalid my dear, I know. That's why you have to learn.”

“Okay then..I'm going to pray Dhuhr now.” Khalid said unhappily and went upstairs.

“Mum, mum. Why do we have to fast?” Asked Anisa.

“Do you love to get rewards, Anisa ?” Mum said.

“Yes!” Anisa jumped happily.

“Well, it's not just that, Anisa dear. As muslims, we fast on the month of Ramadhan because Allah has commanded us to do so. And remember, poor people don't eat much, we could feel how they feel.” Mum said kindly.

“Now go and pray, Dhuhur time is nearly over.'' Said Mum again.

When Khalid came downstairs, he was hungry. He looked at his mum who was outside, gardening.

So, he ran as quickly as possible to the kitchen. The fruits in the basket made him hungry. Khalid looked around, checking no one was looking, and took one orange. It was very delicious and he ate some more . But he didn't realise that Anisa was looking at him, suprisingly.

Anisa tip-toed outside, so her brother won't realise and went to her mother.

“Mum! Mum! I saw Khalid eating the fruits!”Cried Anisa.

Hmm..Khalid! Come here please son!” Said mum.

“Coming..mum.” Said Khalid.

“Now, did you eat the fruits in the kitchen? '' Asked mum, frustrated.

Khalid shooked his head.

“Khalid, please...do not lie! Prophet Muhammad Sallahu’alaihiwasallam said :‘Alaikum bissidhqi, always be truthful. Anisa saw you were eating..”Said Mom.

Khalid looked down to the floor. His face was very upset.

“I'm sorry, mum, I..I was hungry...” Khalid said whilst sobbing.

“Khalid, remember, do not lie.” Said mum. Khalid nodded and smiled.

“May Allah forgive me and my children.” Prayed Mum quietly in her heart.

( Dua lagi tugasan hadis dari kak long dan kak ngah boleh dibaca di sini dan sini )

"May ALLAH SWT flourish a person who hears something from us then convey it exactly as he heard it." ( Tirmidzee )

Alhamdulillah

Mencari dan terus mencari cinta ILAHI

Jumpa lagi, InsyaALLAH.

17 comments:

syanashwa said...

kak ina.. 'betul betul betul' ke diorang punya assgnmnts tu?? sgt cerdik! very creavite too.. sama macam maknye.. :) congrats, girls!!

Hidayahmk said...

MasyaAllah..

semoga akak kongsikan lagi segala yang bermanfaat..

syabas pada akak, kreatif mendidik anak-anak.

akak saya jadikan contoh apabila saya ada anak-anak kelak..

alhamdulillah..

~S.H.A.I~ said...

salam kak ina,
saya kagum dengan cara kak ina n suami didik anak-anak...
thniah ye..semoga jadi tauladan para ibu bapa.

butterfly_cute said...

assalamualaikum....terima kasih akak....saya suke sangat perkongsian akak...dan entry akak yang lain2.....saya berharap agar saya dapat mempraktikkannya di sekolah juga....

nordalily said...

Salam
terima kasik kak ina,
akak bagusnye akak didik anak2 contoh tauladan yg baik :)

Shah said...

syukran...bukan saja utk anak2...malah utk diri sendiri dan isteri.

satu said...

Salam kak Ina,

MasyaAllah... a very mature exposure you have there with the smart children.

Terima kasih atas perkongsiannya kak Ina.

-ibunoor-

arenie said...

perkongsian yang berguna, terima kasih kak ina.

NoiJem said...

Assalamualaikum, salam perkenalan..

masyaAllah, cara pendidikan yg sangat menarik! terima kasih kerana berkongsi :)

z@i said...

salam...

kreatifnyer diorang

brape umor diorang kak?

Musafir said...

Salam..kak long and kak angah ni ade bakat tulis buku cerita hadith tuk kanak2 la kak ina..i bet..blh wat dlm english version..sgt bermanfaat..insya allah.

Ahliah Zuhairi said...

Assalamualaikum wbt...

Seronok rasanya baca coretan-coretan yang akak kongsikan bersama para pembaca.Banyak yang dapat dipelajari.

Saya pula baru nak mula belajar 'berblog'. Mohon tunjuk ajar dari akak ye.. :-)

http://ahliahzuhairi.blogspot.com/

nhhas said...

Assalamualaikum wbt,

Kak Ina,atau pembaca2 lain yang ada info, Boleh tak kongsikan maksud hadis ini?dan adakah hadis ini hadis sahih?Mohon pandangan dan kupasan:

"Sesiapa yang jatuh cnta kemudian dia menyembunyikannya hingga kematian datang menjemputnya maka dia adalah seorang yang syahid (Riwayat Hakim, Ibn Asakir, al-Dailami dan lain-lain)"

eCcentric eL said...

Assalamualaikum wbt,

MasyaAllah... they really did it with just Paint? Excellent control of hand. Rasanya tak perlu lagi nk komen pada pengisian yang semestinya superb, just nak sentuh perkara yang mungkin orang lain tak perasan :D

Your kids have excellent motor control (i.e. brain to muscle). Considering IF they drew this using just mouse instead of digital pen, etc. It IS hard to make the small details into lively pictures by controlling the tools using a mouse, slalunya akan lari2, senget benget. But the pieces here shows excellent control.

I'm very sure you're already a proud ummi :) They might become an artist, a drafter, an architect in the future. So guide them through their passion with the guide of Allah :)

Noraslina binti Jusin said...

Salam ukhuwwah, semua :)

Terima kasih atas komen-komen membina, doa dan pujian kepada hasil kerja anakanda saya.Semoga ini memberikan semangat kepada mereka untuk berkarya demi Islam tercinta :) InsyaALLAH.

Yang selayaknya, segala puji hanya untuk ALLAH SWT. Semoga ada manfaat dan barakah di sisi-NYA, ameen.

Noraslina binti Jusin said...

NHAS : Maaf dik, baru dapat respond tentang hadis yang diutarakan, iaitu :

"Sesiapa yang jatuh cnta kemudian dia menyembunyikannya hingga kematian datang menjemputnya maka dia adalah seorang yang syahid (Riwayat Hakim, Ibn Asakir, al-Dailami dan lain-lain)

ada 2 matan yg popular:
1) من عشق فعف فمات فهو شهيد

2) من عشق فعف وكتم وصبر ثم مات كان شهيدا

takhrij ringkas:

dikeluarkan al-Hakim dalam ''Tarikh Naisabur'', al-Khatib dalam ''Tarikh Baghdad'', dan Ibn 'Asakir dalam ''Tarikh Dmsyik'' dari jalan Ibn Abbas, juga dikeluarkan oleh al-Khatib dari jalan 'Aishah. [rujuk الدرر المنتثرة في الأحاديث المشتهرة, , al-Suyuthi, 1/18, تخريج أحاديث الإحياء, al-Iraqi, 5/489]

status [ringkas]:

Tak sahih, di-'ilal-kan oleh jamaah ahli ilmu spt ad-Daraquthni, Ibn Hibban, al-Baihaqi, Ibn Hajar, al-Subki, Ibn Taimiah, Ibn Qayyim, al-Albani, dan lain2. sesetgh menilainya lemah dan ada yg menilainya sbg palsu. al-Albani, Ibn Qayyim antara yg menyatakan hadis ni palsu ( Rujuk : http://al-fikrah.net/index.php?name=Forums&file=viewtopic&p=86108#86108 )

Sila rujuk link ini untuk maklumat lebih lanjut :

http://www.ahlalhdeeth.com/vb/showpost.php?p=902788&postcount=3

Dan :

http://www.ahlalhdeeth.com/vb/showpost.php?p=646953&postcount=12

Semoga membantu :)

nhhas said...

Salam,

Kak Ina, terima kasih, tapi erm, tak ada link yang bahasa melayu atau english kah? maaf lah saya tak pandai baca arab